Att sluta röka

Att sluta röka är ett steg som man oftast tar själv. Det är ett individuellt mål som man eftersträvar en dag i taget. Slutmålet kan vara att aldrig mer känna suget, men det är viktigt att sätta delmål för hur man ska ta sig dit. Innan man har sprungit en mil måste man ha tagit ett steg. Precis på samma sätt är det med rökning. Först klarar du av en dag, sedan en vecka, två veckor och så vidare. Att vara stolt över sina bedrifter är viktigt. Varje delmål man når är ett steg i rätt riktning och en anledning att fira. Det behöver inte vara en något stort utan kan vara något så enkelt som att man unnar sig sin favoriträtt till middag eller en spakväll hemma.

Du behöver inte heller vara ensam när du försöker sluta röka. Att göra det i en grupp är ett effektivt sätt att stå till svars för sina handlingar, samtidigt som man kan få uppskattning för sitt jobb. Testa ett gruppmöte, eller seminarium där man kan få hjälp med sitt rökberoende. Att bryta ett beroende kan ibland kräva att tar hjälp av läkemedel. Det finns gott om olika läkemedel som drar ner på suget på olika sätt. Nikotintuggummi är det vanligaste, men det finns även andra. En av många positiva saker många märker när de slutar att röka är att de inte längre är lika frusna om händerna. Skulle problem med frusna händer kvarstå är det emellertid lätt avhjälpt med en värmepump.Att sluta röka 1

Ett hjälpmedel på vägen
En resurs som man kan använda sig av när man vill sluta röka är sluta-röka-linjen. Det är en nationell tjänst som drivs av Stockholms läns landsting och är helt gratis. Det var en mängd olika företag och organisationer som tog initiativet för tjänsten, bland annat Apoteket och Hjärt-Lungfonden. Poängen med tjänsten är att man kan ringa in och prata med någon av deras professionella rökavvänjare.

Ta även hjälp av familj och vänner. De kan ge en stöttande hand och vara en klippa när det behövs. Om någon annan i din bekantskapskrets röker så kan du be dem ta hänsyn till ditt beslut att sluta. Att känna rökdoften eller andas in andrahandsrök gör hela slutandet mycket svårare än vad det behöver vara. Slutligen får man inte ge upp, även om man skulle misslyckas tillfälligt. Det är lätt hänt att man är svag och tar sig en cigarett ändå. Även om det kan vara skönt för en liten stund känner man oftast skam och svaghet efteråt. Då är det bara att börja om med vetskapen att du kommer att vara starkare denna gång.